Τυρόπιτα με φύλλο απ΄τα χεράκια σας
Χρειάζεστε για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
125 γρ σπορέλαιο
125 γρ μαργαρίνη
2 κ.γ αλάτι
2 φλυτζάνια νερό,χλιαρό
1/2 φλυτζάνι σπορέλαιο
για τη γέμιση
1/2 κιλού φέτα ή άσπρο τυρί (κοστίζει λιγότερο)
λίγο γάλα
λίγο πιπέρι
1 αυγό (προαιρετικά)
Χρόνος:προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος :50 λεπτα στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις
Κόστος συνταγής 5,5 με 7 Ευρώ ανάλογα με το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.
Η δόση είναι για τα τετράγωνα ταψιά της κουζίνας σας.
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλέυρι κρατώντας ένα φλυτζάνι περίπου για την συνέχεια.
Ανοίγουμε στη μέση του αλευριού μία τρύπα και βάζουμε μέσα το 1/2 φλυτζάνι σπορέλαιο
το αλάτι και τα δύο φλυτζάνια χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας
λεία και απαλή.
Χωριζουμε τη ζύμη στα δύο και αφήνουμε τη μισή σκεπασμένη στη λεκάνη μας.
Πέρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 8-10 μπαλάκια .
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και πέρνουμε ένα-ένα μπαλάκι και
το ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο μεγέθους μιας παλάμης, αλευρώνοντας τα
πρίν τα "ανοίξουμε".
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη και τη βάζουμε σε ένα φλυτζάνι
στο οποίο προσθέτουμε επίσης τα 125 γρ σπορέλαιο. Στην ουσία
θέλουμε 1 φλυτζανι με γεμάτο με τη λιωμένη μαργαρίνη και το σπορέλαιο.
Με αυτο το μίγμα αλέιφουμε τα φύλλα που πλάσαμε.
Τοποθετούμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο ώστε να έχουμε ένα φύλλο
και το τελευταίο ανάποδα.
Αλευρώνουμε καλά και ανοίγουμε το φύλλο στο μέγεθος του
ταψιού ,στο όποιο θα ψήσουμε.
Βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο.
Σε ένα μπολ λιώνουμε με ένα πηρούνι το τύρι με λίγο
γάλα και πιπέρι και αν θέλουμε και ένα αυγό.
Απλώνουμε το μίγμα στο φύλλο και ραντίζουμε με τρείς κουταλιές λάδι.
Στη συνέχεια πέρνουμε την υπόλοιπη ζύμη απο την λεκάνη μας,
τη χωρίζουμε σε μπαλάκια και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως στο πρώτο
φύλλο.
Τοποθετούμε το δέυτερο φύλλο πάνω στη γέμιση και πιέζουμε με τα δακτυλα μας γύρω-γυρω
ώστε να κολήσει το πάνω φύλλο με το κάτω.
Χαράζουμε με ένα μαχαίρι ελαφρά και περιχύνουμε την πίτα με το
μίγμα μαργαρίνης- σπορέλαιου που περίσσεψε στο φλυτζάνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 50 λεπτα με μια ώρα ανάλογα με τον φούρνο μας.
Όταν βγάλουμε την πίτα απο το φούρνο βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και τη ραντίζουμε.
Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και μετά απο ένα τέταρτο είναι έτοιμη για κατανάλωση.
Καλη επιτυχία !
info@krisisbazaar.com